Skip to Content

FITOP1.68,  FITOP 3.69, FITOP4.70,FITOP 13.71,

FITOP 14.72, FITOP 15.73, FITOP16.74,FITOP 19.75

Biological active substance

Flacon FITOP 14-72 – utilizare în legumicultură / ФИТОП 14-72 для овощеводства и сада
Produse experimentale pe bază de bacterii Bacillus pentru îmbunătățirea și refacerea sănătății plantelo

Aceste substanțe biologic active au aceleași mecanisme de acțiune, dar diferă prin microorganismele din compoziția lor, care sunt eficiente împotriva diferiților fitopatogeni și produc o gamă largă de substanțe biologic active. Prin urmare, efectele lor finale asupra agrobiocenozei sunt diferite. Pentru a identifica cel mai potrivit Fitop pentru necesitățile dumneavoastră și pentru a obține efecte pozitive maxime, se recomandă testarea fiecărei preparate din gama de produse FITOP pe rând.


Formă de dozare: lichidă.


Prezentare: flacon de sticlă de 10 ml cu dopuri de cauciuc și capace de aluminiu; flacon de plastic cu picurător de 10 ml.


Identificare: lichid maro deschis până la maro închis, cu miros specific de amoniac. Este permis un reziduu maro deschis.


Compoziție:

Biomasă sporulată de bacterii Bacillus și mediul saturat cu produsele lor metabolice.

1 ml de substanță activă conține nu mai puțin de 1×10⁹ UFC (unități formatoare de colonii) de bacterii vii din fiecare tulpină de microorganisme.



Tabelul 1
Denumirea FITOP Bacillus subtilis Bacillus amyloliquefaciens Bacillus licheniformis
VKPM B-10641
(DSM 24613)
VKPM B-10642
(DSM 24614)
VKPM B-10643
(DSM 24615)
VKPM B-10561
(DSM 24609)
VKPM B-10562
(DSM 24610)
VKPM B-10563
(DSM 24611)
VKPM B-10564
(DSM 24612)
1.68
3.69
4.70
13.71
14.72
15.73
16.74
19.75

Proprietăți biologice:

Tratamentele cu Fitop permit plantelor să lupte împotriva diferiților agenți patogeni ai bolilor plantelor:

Didymella applanata, Botrytis cinerea, Fusarium oxysporum, Fusarium solani, Fusarium graminearum, Fusarium moniliformes, Fusarium sporotrichiella, Alternaria alternata, Rhizoctonia solani, Phytophthora infestans, Bipolaris sorokiniana, Septoria ribis, infecții mixte cauzate de bacteriile Pseudomonas și Erwinia.

Pe parcursul perioadei de activitate, tulpinile bacteriene industriale produc diverși antibiotici polieni. În plus, tulpinile industriale produc enzime amilolitice, celulolitice și proteolitice, care stimulează procesele de humificare din sol și, astfel, crește fertilitatea solului.


APLICARE

Moduri de aplicare:

Fitop este utilizat pentru îmbunătățirea și refacerea sănătății plantelor prin următoarele metode:

-tratarea semințelor, tuberculilor, bulbilor etc. înainte de plantare;

-tratarea sistemului radicular la transplantare/plantare;

-tratarea plantelor din culturile de câmp, a plantelor din grădini și a legumelor, a plantelor pentru peisagistica urbană (flori, arbuști, gazon etc.) în perioada vegetativă;

-udarea culturilor de câmp, a plantelor din grădină și legumelor, a plantelor pentru amenajări urbane;

-tratarea solului în sere, câmpuri, grădini etc.;

-tratarea legumelor, fructelor și cerealelor după recoltare.


Tratarea semințelor, tuberculilor, bulbilor etc. înainte de semănat

Tratarea pre-însămânțare a semințelor, tuberculilor, bulbilor etc. se face pentru a fixa microorganismele care sunt agenți activi ai Fitop pe suprafața semințelor.

Odată ajunse în sol, bacteriile trec în stadiul vegetativ, se reproduc intensiv și secretă produse ale activității vitale care inhibă creșterea și dezvoltarea microflorei patogene, oportuniste și putrefactive. Ca rezultat, se formează o compoziție de comunități microbiene „sănătoase”, specifice pentru specia de plantă respectivă, care se menține mulți ani. Aceasta poate fi modificată doar de factori externi, cum ar fi aplicarea de îngrășăminte, tratamente cu erbicide sau fungicide etc.

Ca urmare a tratamentului cu Fitop, energia germinativă și rata de germinare cresc, procesul de formare a rădăcinilor se accelerează. În timp ce sistemul radicular se dezvoltă, rizosfera este colonizată de bacteriile fixate pe suprafața semințelor, iar compoziția microorganismelor din sol devine aproape optimă pentru specia de plantă respectivă.

Microorganismele – producători de azot și fosfor – cresc semnificativ ca număr; compozițiile cantitative și de specii ale nematodelor revin la normal, iar larvele gândacului de Colorado nu se mai pot dezvolta (Fitop 14.72). Dezvoltarea plantei devine mai activă. Planta este mai puțin predispusă la infecții și mai rezistentă la factori de mediu nefavorabili, precum seceta, înghețul etc. În procesul de creștere și dezvoltare, planta își valorifică potențialul maxim de specie și oferă cea mai bună recoltă.

Tratamentul semințelor se face prin înmuiere într-un amestec de lucru sau prin pulverizare. Suprafața semințelor trebuie să fie complet umezită. Pentru a elimina agenții patogeni vegetali în exces, este permis un tratament combinat biologic și chimic al semințelor, printr-un amestec de protecțanți chimici și Fitop.

Microorganismele care sunt agenți activi ai Fitop sunt compatibile cu următoarele concentrate protecțante în suspensie apoasă: Vital TT, Bulat și Tebutin. Vitas și Fitop sunt considerate incompatibile. Dacă sunt utilizați alți protecțanți chimici, se recomandă efectuarea unui test de compatibilitate în laboratoarele de testare biotehnologică ale producătorului. Același test este recomandat și pentru erbicide, fungicide, insecticide.


Rata de consum a Fitop pentru tratarea semințelor și tuberculilor este direct proporțională cu suprafața lor specifică, metoda de tratare și capacitatea de absorbție a apei.


Tabelul 2. Rata de consum a soluției de lucru cu Fitop pentru tratarea semințelor de cereale, tuberculilor și bulbilor
Material semincer Cantitate de Fitop, ml Cantitate de apă pentru soluția de lucru, litri Rata de consum a soluției de lucru pentru 1 tonă de semințe, litri
Semințe de cereale 10 50 – 100 10
Tuberculi, bulbi 10 50 – 100 10 – 20

Soluția de lucru cu Fitop se pregătește înainte de utilizare.

Procesele care au loc în rizosfera plantelor și efectele asupra creșterii și dezvoltării acestora sunt similare celor descrise anterior.


Tratarea culturilor de câmp, a plantelor de grădină și a legumelor, a plantelor pentru peisagistica urbană (flori, arbuști, gazon etc.) în stadiul vegetativ

Plantele aflate în stadiul vegetativ sunt tratate în principal pentru a suprima creșterea și dezvoltarea agenților patogeni de pe suprafața frunzelor, tulpinilor și fructelor. Plantele trebuie să fie complet umezite cu soluția de lucru.

Frecvența tratamentului depinde de starea de sănătate a plantelor și de tipul de boală cauzată de microflora fitopatogenă. În cazul cerealelor, primul tratament este recomandat în faza de alungire a paiului.

Soluția de lucru se pregătește așa cum este descris mai sus (vezi „Tratarea sistemului radicular la (trans)plantarea plantelor (arbori, arbuști, răsaduri etc.)”).


Udarea culturilor de câmp, a plantelor de grădină și a legumelor, a plantelor pentru peisagistica urbană

Udarea plantelor cu Fitop se aplică pentru a îmbunătăți și restabili compoziția microbiană a solului și, prin urmare, pentru a stimula creșterea și dezvoltarea plantelor, pentru a crește rezistența acestora la factori de mediu nefavorabili (secetă, îngheț, poluare aeriană etc.).

Soluția de lucru se pregătește așa cum este descris mai sus (vezi „Tratarea sistemului radicular la (trans)plantarea plantelor (arbori, arbuști, răsaduri etc.)”).

Rata de consum și frecvența udării depind de umiditatea solului, de condițiile meteorologice și de starea de sănătate a plantelor (active sau afectate).


Tratarea solului în sere, câmpuri, grădini etc.

Tratarea solului se efectuează pentru a reduce cantitatea de bacterii putrefactive, patogene și oportuniste, pentru a restabili compoziția microbiană normală evolutivă și, prin urmare, pentru a îmbunătăți fertilitatea solului.

Soluțiile de lucru se pregătesc așa cum este descris la „Tratarea sistemului radicular la (trans)plantarea plantelor (arbori, arbuști, răsaduri etc.)”.

Adâncimea de penetrare a soluției de lucru cu Fitop în sol este de 6–7 cm.

Rata de consum a soluției de lucru depinde de compoziția solului, de capacitatea lui de absorbție a apei, de umiditate etc.


Tratarea legumelor, fructelor, cerealelor și leguminoaselor după recoltare

Tratamentul are ca scop îmbunătățirea calității de păstrare a culturilor în timpul transportului și depozitării. Datorită capacității microorganismelor care sunt agenți activi ai Fitop de a inhiba creșterea și dezvoltarea organismelor putrefactive, durata de păstrare este extinsă. De exemplu, tratamentul tuberculilor de cartof permite păstrarea calității acestora la 90–95% pe o perioadă îndelungată.

Tratamentul post-recoltare al fructelor și legumelor nu necesită condiții speciale de temperatură în transportul pe termen mediu.

Suprafețele fructelor și legumelor trebuie să fie complet umezite; se recomandă uscarea fructelor și legumelor tratate la peste 15°C.

Rata de consum este descrisă la „Tratarea semințelor, tuberculilor, bulbilor etc. înainte de semănat”.


Note speciale: Produsele agricole tratate cu Fitop sunt utilizate în scopuri alimentare fără nicio restricție.

Amestecarea Fitop cu pesticide chimice și alte produse bacteriene fără un test preliminar de compatibilitate nu este recomandată.

Precauții de siguranță: Nu sunt necesare precauții speciale.

Păstrați preparatul departe de îndemâna și vederea copiilor.

Condiții de depozitare: Depozitați la temperaturi de (0 – 10)°C.

Transportul și depozitarea temporară la temperaturi de la 10°C până la 30°C sunt permise timp de 18 zile.

Termen de valabilitate: 2 ani de la data fabricației. Nu utilizați după data expirării.



Alte produse pentru agricultura